Fren Balata Sesi Nasıl Kesilir?
Aracınızın freninden gelen gıcırtı sesi yaygın bir otomotiv sorunudur. Öncelikle bu gıcırtının nedenlerini tespit etmeniz gerekir.
Ayrıca her gıcırtı sesinin bir sorundan kaynaklanmadığınıda bilmek gerekir.
Özellikle zorlu hava koşullarında aralıklı gelen gıcırtı sesi son derece normal bir durumdur.
Fren pedalına bastığınızda aracınızın hızının normal şekilde azaldığını hissedebiliyorsanız, çokta endişelenmemeniz gerektiğini söyleyebiliriz.
Freniniz her zaman değilde zaman zaman ses çıkardığını fark ettiyseniz bu durum fren disk ya da balata yüzeyinde oluşmuş paslanmadan kaynaklanıyor olabilir.
Çözüm olarak paslı yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir. Bu durumların dışında freninizde tiz bir metal sesi duyuyorsanız bu fren balatalarınızın erimiş olabileceğine bir işarettir.
Kullanım ömrü bitmiş fren balatalarıyla seyahat etmeniz son derece sakıncalı bir durumdur. Bu nedenle balatalarınızı en kısa sürede değiştirmelisiniz.
Yeni Değişmiş Fren Balatasının Alışma Süresi Nedir?
Fren balataları değişmiş araçlarda pedal hassasiyetlerinde değişiklik olacaktır, bu son derece normal bir durumdur.
Çünkü yeni değişen fren balatasının bir alışma süresi vardır ve zamanla bu alışkanlık kazanılarak eski fren seviyesine gelecektir.
Bu alışma süresi fren disklerinizin durumuna ve kullanılan balataya göre farklılık göstermektedir. Yüzeyi pürüzsüz fren diskine sahip ve doğru balata seçimi yapılmış araçlarda bu süreç en aza inmektedir.
Frene Basınca Neden Titreme Olur?
Fren titremesi, frene basıldığında direksiyon simidi, fren pedalı ve süspansiyon aracılığıyla hissedilen bir titreşimdir.
Bu titreşimler bazen hafif bazen ise şiddetli olarak hissedilmektedir.
Fren titremesi, hasarlı rotorlar, arızalı kaliperler veya değiştirildikten sonra düzgün bir şekilde montajı yapılmamış yeni fren balataları gibi birçok şeyden kaynaklanıyor olabilir.
Titremenin hissedildiği yerin kaynağı, titremeden ön veya arka frenlerin sorumlu olup olmadığı konusunda size ipucu verebilir.
Direksiyon simidinden hissedilen titreşimler genellikle ön rotorlardaki bir sorundan kaynaklanırken arka rotordaki sorunlar fren pedalında hissedilen titreşimlere neden olur.
Fren Sertleşmesi Neden Olur?
Freniniz yumuşak bir yapıya sahipken zaman zaman sertleştiğini ve basılmakta zorlanıldığını görebilirsiniz.
Bunun bir çok nedeni olabilir.
Gelin
fren sertleşmesi neden olur sorusuna birlikte cevap bulalım:
1- Kir ve neme bağlı olarak hidrolik sıvınız koyulaşarak çamurlaşabilir bu durum fren pedalının indirilmesinde zorlanmaya neden olabilir. Bu nedenle fren hidroliğinin değişmesi gerekebilir. Aracınızın fren hidroliğini periyodik olarak değiştirmeniz gerekir.
2- Frenleriniz bir takviye sistemi içerir. Bu sistemin içinde, fren pedalınızı kontrol etmenize yardımcı olan bir vakum diyaframı bulunur. Hidroforunuzda veya diyaframında, valfinde veya bağlantı hortumunda bir arıza varsa, bu vakumun bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Bu durum freninizin çalışması için fren pedalına daha fazla basmanızı gerektirecektir.
3- Fren balatalarınız aşındıkça fren disklerini kavramakta güçlük çekecektir bu durumda fren pedalınızın sertleşmesine neden olmaktadır.
4- Fren kaliperinizde sorun varsa direksiyonunuzda ve freninizde anormallikler fark edeceksinizdir. Örneğin; kırılmış ya da sıkışmış bir kalipere sahipseniz fren balatalarını konumlandırmakta güçlük çekersiniz.
Bu durum fren pedalınızın serleşmesine ve aşağı basılmasının güçleşmesine neden olacaktır.
Fren Balatasının Kullanım Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız?
Fren balatalarınızın kullanım ömrünün bittiğini anlamanın en temel yolu aracınızın fren pedalına bastığınızda göstermiş olduğu tepkidir.
Eğer aracınız fren pedalına bastığınızda hız kesmede güçlük çekiyorsa, frenlerden aşırı ses geliyorsa, fren pedalını en alt seviyeye indirdiğiniz halde yavaşlamakta zorlanıyorsa, jantlarınızın arasından baktığınızda fren balatalarınızın bir parmak seviyesinden daha ince olduğunu görüyorsanız balatalarınızın kullanım ömrünün bitmiş olması olası bir durumdur.
Bazı araçlarda bu durum gösterge panelinde de belirtilmektedir.
Ancak en bilinen ve hissedilen durumlar yukarıda maddelendirdiğimiz hususlardır.
Aracınızın ve kendi güvenliğiniz için fren balatalarınızı periyodik olarak değiştirmenizi tavsiye ederiz.
Fren balatası değiştirirken montajının doğru yapıldığını ve doğru ürünlerin kullanıldığına dikkat etmelisiniz.
Pratik Araba aracınızın periyodik bakımında ve kontrollerinde uygun
orjinal ve
OEM kodlu malzemeler kullanır.
Aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.
“ Pratik Araba servisimizde fren balatası değişimi ve kontrolü yaptırabilirsiniz.”
PratikAraba servisimiz TSE 12047 servis kalite standartına sahiptir. Bakım ve onarım esnasında
orjinal ve
OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı
garantili yedek parça kullanmaktayız.
Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın