En kısa tabiri ile debriyaj, çalışan bir aracın başlangıç hareketini, vites geçişlerini ve durma hareketini sağlar..
Düz Vitesli Araç Nasıl Hareket Eder?
Aracınızı hareket ettirebilmek için öncelikle aracınız debriyaj pedalına basılı olması ve araç 1. viteste iken sol ayağınızı basılı olan debriyaj pedalından yavaş yavaş çekerken, sağ ayağınızla da aynı anda gaz pedalına yavaş yavaş basmaya başlamanız gerekmektedir.
Böylece aracınız hareket etmeye başlar. Aracınızı durdurmanız gerektiğinde ise debriyaj ve frene yavaşça basmanız yeterli olmaktadır.
Araba Kullanırken Debriyaj Nasıl Kullanılır?
Düz vitesli bir araç nasıl hareket ettirileceğini yukarıda belirtmiştik. Düz vitesli araçlarda
debriyaj pedalı sadece vites değiştirmek için ve durma anında aracın vitesteyken stop etmemesi için kullanılmalıdır.
Seyir halindeyken debriyaj pedalını kullanma şeklimiz alışkanlıklardan doğmaktadır. Sürekli ayağımızın debriyaj pedalında olması, ya da yarım debriyaj araç kullanmak aslında debriyaj sisteminin ömrünü azaltıcı durumlardır.
Aracınızın vitesini değiştirmek için
debriyaj pedalına bastığınızda debriyaj baskısının oluşturduğu basınç ile debriyaj balatasını boşa çıkar. Motor sisteminden güç, şanzıman ve tekerlere giden güç kesilir. Bu güç kesilmesiyle vites değişimi kolayca sağlanır.
Ayağınızı
debriyaj pedalından kaldırdığınızda debriyaj balatası yeniden debriyaj baskısı ve bilyası arasına sıkışarak motordan gelen gücü şanzımana ve tekerlere iletmiş olur.
Debriyaja Sürekli Basmanın Zararı Var Mı?
Debriyaj pedalına sürekli basmanız halinde serbest rulman debriyaj kapağı ile temas edecek ve zamanla oluşan bu sürtünmeler sonrası debriyaj arızaları meydana gelecektir.
Yani hem debriyaj aşınacak ve arıza oluşacak hem de yakıt verimliliği azalacaktır.Aracınızdaki vites değişiminin sağlıklı olabilmesi için debriyaj sisteminin sorunsuz olması gerekir. Çünkü düz vitesli araçlarda debriyaj pedalına her basıldığında debriyaj seti olarak adlandırdığımız debriyaj baskısının, balatasının ve bilyasının senkronize çalışması gerekir.
Debriyaj pedalının takılı kalmasının sebeplerinden biri de ayağınızı debriyaj pedalının üzerinde uzun süre bekletmenizdir.
Yarım Debriyaj Nasıl Kullanılır?
Dik ve eğimli yollarda
yarım debriyaj aracınızı hem stop etmekten hem de geriye kaymaktan kurtarmaktadır.
Yarım debriyaj yaparken sol ayağınız ile debriyaja sağ ayağınız ile de frene sonuna kadar basmalısınız.
Ardından sol ayağınızı debriyajdan yavaşça çekerken devir saatinde bir hareketlilik oluştuğunda ya da aracınız titremeye başladığında sol ayağınızı sabit şekilde debriyajda tutmalısınız.
Sol ayağınızı debriyajda sabitlerken bir yandan da sağ ayağınızı frenden çekerek gaza basmalısınız.
İşte bu yönteme yarım debriyaj denilmektedir.
Yarım Debriyaj Zararlı Mıdır?
Yarım debriyajın zararlı olduğu ile ilgili net bir bilgi verilmese de aracınızın fren sistemine zarar verdiği ve debriyaj pedalını sertleştirdiği bilinmektedir.
Ancak özellikle eğilimli yollarda yarım debriyaj oldukça tercih edilen bir yöntem olduğundan artık siz sürücülerin hayatına girmiş bulunmakta.
PratikAraba ekibi olarak aracınızın debriyaj ve fren sistemine zarar vermemeniz için gerekli olmadıkça
yarım debriyaj yapmamanızı tavsiye ediyoruz.
Debriyaj Pedalı Neden Basılı Kalır?
Debriyaj pedalına bastığınızda debriyaj bir üst merkeze geçerek içine bulunan silindir yoluyla uygulanan kuvveti yağa iletir ve yağ yoluyla bu kuvvet taşınır. Bu da aracınızın hareket etmesine ya da durmasına yardımcı olur.
Zaman içinde kullanımdan da kaynaklı olarak debriyajda bulunan silindirlerin arızalanması sonucu debriyaj pedal sisteminde takılı kalma sorunu ortaya çıkar. Debriyaj görevini yapamaz ve debriyaj pedalı bastığınızda basınç oluşmaz, ayağınızı pedaldan çektiğinizde ise debriyaj pedalı takılır.
Aracınızın debriyaj pedalı basılı / takılı kalıyorsa öncelikle aracınızın vites geçişinde bir problem olup olmadığına bakmalısınız. Aracınızın vites geçişinde bir problem yoksa bu durumda hidrolik sıvısının azalıp azalmadığını kontrol etmelisiniz.
Ancak böyle bir durumla karşılaştığınızda PratikAraba ekibini arayıp destek istemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Debriyaj Pedalı Neden Sertleşir?
Debriyaj pedalının sertliği doğrudan debriyaj rulmanı ile ilgili olabilmektedir. Ancak bunun haricinde hidrolik yağın azalması, debriyaj tellerinin paslanması gibi nedenler de bulunmaktadır.
Debriyaj pedalının sertleşmesi önlenebilir bir arıza olmamakla birlikte ayağınızı sürekli debriyaj pedalında tutmamanız, gerekmedikçe yarım debriyaj yapmamanız, aracınızın kontrol ve periyodik bakımını düzenli yaptırmanız halinde aracınızın debriyaj sisteminin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
PratikAraba, 1968'den günümüze uzanan tecrübesi ve TSE 12047 servis kalitesine sahip yapısıyla aracınızın debriyaj ile ilgili arıza ve sorunları garantili bir şekilde çözüme ulaştırır.
PratikAraba olarak aracınızın periyodik bakım ve diğer onarımlarında orjinal ve OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanırız.
Aracınızın periyodik bakımı için
PratikAraba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
PratikAraba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Pro-Pratik Ekspertiz ile aracınızı birlikte kontrol edelimTriger Zincir Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Amortisör patlarsa ne olur?